Siirry pääsisältöön

Opiskelijan tarina: Jenni, sisustusalan artesaani -ja amk:n sisustusarkkitehtuuri opintoja yhtä aikaa!


Jennin opiskelijatarina: kuinka suorittaa sisustusalan artesaani -ja ammattikorkeakoulun sisustusarkkitehtuuri- ja palvelumuotoilun opintoja yhtä aikaa!

 

Miten päädyin alalle:

Olen toisen vuoden muotoiluopiskelija, ja kerron hieman polkuopintojen opintomuodosta. Olin jo vuosia miettinyt alan vaihtoa, ja pohtinut, mitä haluaisin tehdä isona. Kaupanalalla työskentelin yli kymmenen vuotta, ja halusin kokeilla jo jotain muuta. Pohdiskelin pitkään eri vaihtoehtoja, vihdoin maaliskuussa 2017 pääsin aloittamaan Sisustusalan artesaanin opinnot Ylä-Savon ammattiopistossa opintovapaan turvin. Aiempaan ammattiini, pukuompelijaksi, olen valmistunut vuonna 2004, ja ajatus paluusta koulunpenkille tuntui aluksi vieraalta. Kuitenkin heti ensimmäisien koulupäivien aikana huomasin tehneeni oikean päätöksen, ja nautin kovasti kaiken uuden oppimisesta.

Opintojen eteneminen Ylä-Savon ammattiopistolla, artesaani opinnoissa:

Muutamia teoriapäiviä lukuun ottamatta koulupäivät koostuivat pääasiassa Pihlajanharjun paritalotyömaalla harjoitellessa erilaisia sisärakennukseen liittyviä töitä. Pääsin jo heti alkuun kokeilemaan laatoitusta, kalusteiden asennusta, seinien tasoitusta ja maalaamista, parketin ja kattopaneelien asennusta, sekä listoittamista. Päivät olivat siis todella monipuolisia, ja työympäristö oli oikea työmaa, joten sain jo heti alkuun jonkinlaisen käsityksen siitä, mitä tulevaisuudessa voisin tehdä työkseni.


Työpaikalla tapahtuva oppiminen:

Kesäkuussa koulun jäädessä lomalle pääsin heti kesätöihin (työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen) sisustusrakentamisen pariin. Rakennuskohteina oli paritaloja, ja asiakkaita pääsi konkreettisesti tapaamaan, heidän käydessä työmailla. 


Silloin aloin miettimään, miten mukavaa olisi, jos materiaaleihin ja pohjaratkaisuihin pääsisikin itse vaikuttamaan, ja voisi alusta alkaen asiakkaan kanssa suunnitella heille oman näköisensä ja heille toimivimman ratkaisun, ja ehkäpä jopa loppuelämänsä kodin.

Sisustusarkkitehtuurin opintoja Savonian ammattikorkeakoulusta:

Savonian ammattikorkeakoulu tarjosi sisustusarkkitehtuurin opintoja ja otin selvää omista vaihtoehdoistani. Kuulin polkuopintojen vaihtoehdosta ja innostuin saman tien. Käytännössä voisin käydä ammattikorkeakoulun kursseja avoimen ammattikorkean kautta, jolloin maksaisin lukuvuosi maksun, ja saisin näin käydä kursseja muiden opiskelijoiden mukana vapaasti niin paljon kun haluan. Näitä opintoja voitaisiin hyväksilukea sitten ammattikouluun. Ammattikoulun opettajat olivat todella kannustavia ja soitin Savonialle, ja hain paikkaa. Vastaus tuli muutamassa päivässä, ja kouluun lähdin jo heti seuraavan päivänä.

 

Ammatillisia opintoja ja näyttöjä:

Vuosi Savonialla meni todella nopeasti, ja kesäksi palasin ammattikoululle, Peltoniemen kampukselle. Pemolla tein harjoituksia töistä, mitä vaadittaisiin vielä sisustusartesaaniksi valmistumisen kannalta. Harjoittelin väliseinän tekoa, seinien tasoittamista ja nauhoittamista, maalaamista, tapetointia ja lisää laatoitusta. Tein myös koristemaalauksesta asiakastyön. Uusi kesäloma alkoi, ja kävin sinä aikana tekemässä näytön Visuaalisen myyntityön osioon, sekä aloin toisen näytön saunan ja kylpyhuoneen saneerauskohteessa.

Koska olen aiemman perustutkinnon suorittanut, ei yhteisten aineiden suorittamista vaadittu, ja kaikki opinnot pohjautuivat näyttöihin. Kaikista töistä kirjoitimme omaa blogia parin viikon välein. Näyttöjä suoritin siis osittain Savonialla eri kursseilla, ammattikoulussa, sekä työelämässä oppimisen aikana. Nyt on kaikki tarvittavat näytöt ja harjoitukset suoritettu ja voin keskittyä jatkoon.

Sisustusalan artesaanin paperit "taskussa", miten opinnot etenee jatkossa?:

Avoimessa ammattikorkekoulussa 60 opintopisteen saavuttaneena, pääsen jatkamaan opintojani ammattikorkeassa päätoimisena opiskelijana, joten vaikka ammattikoulu on nyt suoritettu loppuun, opinnot jatkuvat.


Mitä mieltä opinnoista?

Vaikkakin työmäärä kasvoi kahden koulun käymisestä, olen äärimmäisen tyytyväinen ratkaisuuni. Nyt minulla on alkuperäisen tavoitteeni mukaisesti sisustusalan artesaanin paperit, ja voin jatkaa Savonialla työn ohella omaan tahtiin opintojani sisustusarkkitehtuurin ja palvelumuotoilun parissa.

-Jenni-

Osa ammattikorkean töistä näkyvät omilla sivuillani:

Ammattikoulussa tehtyjä töitä ja harjoituksia voit käydä katsomassa blogissani osoitteessa:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opiskelijan tarina: Saija valmistui sisustusalan artesaaniksi. ONNEA!

Saija kertoo itsestään ja siitä mitä sisustusalan artesaaniopinnot ovat pitäneet sisällään. 
Tausta:  "Olen 35-vuotias kahden pojan äiti Iisalmesta. Valmistuin Pohjois-Savon Aikuis- ja Ammattiopistosta 2005 lentokoneasentajaksi. Valmistumisen jälkeen pääsin töihin Ponsselle metsäkoneasentajaksi, ohjaamokokoonpano linjalle. Ensimmäiset yhdeksän vuotta kokosin ohjaamoja ja tämän jälkeen siirryin asentajaksi hakkuupäälinjalle seuraavaksi kolmeksi vuodeksi."
Kuinka päädyit sisustusalan artesaani opintoihin? Vuonna 2017 sain toisen poikani ja äitiysloman aikana aloin pyöritellä ajatustani päässäni, joko nyt olisi aika alanvaihdolle. Selailin Ylä-Savon ammattiopiston sivuja ja eteeni osui Sisustusalan artesaanin koulutus. En ollut aiemmin perehtynyt Iisalmen koulutustarjontaan ja tämä ala kuulosti heti omalta. Sisustus ja remontointi oli aina ollut se minun juttu, pikkutytöstä asti olin ollut isäni mukana pienessäkin remontissa ja sieltä jo oppia saanut. Kotona sain heti kannustus…

Opintomatka Hämeenlinnaan

Lokakuun loppupuolella kävimme opintomatkalla Hämeenlinnassa. 
Kävimme tutustumassa Vanajanlinnan historiaan ja arkkitehtuuriin sekä Metsäkylän navetan ja Domus Classican tuotteisiin.
Päivi Kuurna kertoi Metsäkylän navetan historiasta ja kuinka vanhaa rakannustavaraa myyvä liike sai alkunta.


Domus Classica, vanhan ajan rautakauppa